Koninginnegalerij

Dat Brussel niet alléén de Grote Markt is mag duidelijk zijn, maar toch is het centrum goed beloopbaar en binnen een straal van een halve kilometer is ongeveer alle te vinden wat je zou willen zien. Afgezien van het Atomium dan, dat is een flinke rit met de metro.

Na het bezoek aan de Grote Markt en een diner aldaar doen we nog een klein rondje in de richting van het Centraal Station. Allereerst, bijna in het verlengde van de Heuvelstraat is er de ‘PC Hooft’ van de stad, de luxe Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, die, omdat de stadse Brusselaars zich Franstalig achten, gelabeld is op de gevel met Galeries Royales St. Hubert. Het zal.

Maria Magdalenakerk

Eigenlijk zijn het twee galerijen achter elkaar, de Koningsgalerei en de Koninginnegalerij en haaks op de eerste vind je nog de Prinsengalerij. Alle drie verrezen ze in de jaren 1845 tot 1847 en vormen het bekendste werk van de in en om Brussel werkzame, maar in het Nederlandse Kampen geboren architect Jean-Pierre Cluysenaar (1811-1880), een leerling van Tieleman Suys, een Vlaming die juist weer veel in Nederland werkte (zie bijvoorbeeld zijn Mozes en Aäronkerk in Amsterdam). Het ontwerp van Cluysenaar was geïnspireerd door zowel de renaissance als het classicisme en daardoor een vroege vorm van de eclectische stijl, waarin alle ‘neo-stijlen’ samen kwamen.

Koningin Elisabeth op het Albertinaplein

Een van de oudste nog bestaande gebouwen van Brussel is de Maria Magdalenakerk, die een beetje eenzaam aan de rand van het centrum staat tussen op zijn hoogst 150 jaar oude bouwwerken. Een groot deel van het kerkgebouw is nog uit de 15’de eeuw en gebouwd op de plek waar meer dan 200 jaar eerder al een kerk en klooster van de zogenaamde zakbroeders stond. Zakbroeders, eigenlijk leden van de Orde van de Boete van Jezus Christus, lieten zich inspireren door Franciscus van Assisi en deden erg hun best een nóg ascetischer leven te leiden dan hun beroemde voorganger al had gedaan. Hun pijen waren dan ook gemaakt uit juten zakken, waarmee hun bijnaam gevestigd was. De zakbroeders kenden geen lang bestaan: al zo’n 30 jaar na de geboorte van de orde,  in 1274, besloot paus Gregorius X een aantal ordes weer op te heffen waaronder deze.

De wandeling van vandaag eindigt aan de rand van de binnenstad, op het Albertinaplein, overheerst door monumentale gebouwen uit de jaren 50, naar ontwerp van Maurice Houyoux. De eerste plannen hiervoor werden al kort na het overlijden van koning Albert I gemaakt, maar de voltooiing van de Albertina, het nieuwe gebouw van de Koninklijke Bibliotheek, liet nog 20 jaar op zich wachten. Een andere moloch, het Dynastiegebouw, kwam in 1958 gereed, en was een van de visitekaartjes van de Wereldtentoonstelling. Standbeelden van koning Albert en van zijn in 1965 overleden vrouw Elisabeth sieren verder het plein.

Morgen nemen we afscheid van Brussel met een bezoek aan de kathedraal en het koninklijk paleis.

.